Müteahhitlik Belgesi

Eser sözleşmesinin bir türü olan inşaat sözleşmelerine uygulanacak olan TBK m. 470 vd. hükümlerinde, yüklenici ile iş sahibinin geçerli olarak bir inşaat yapabilmesi için yüklenicinin yetki belgesi alması zorunluluğundan bahsedilmemektedir. Eğer yüklenici ile iş sahibi, sözleşmenin kurulmasını yetki belgesi alınması koşuluna bağlamamışlarsa, yüklenicinin yetki belgesinin olmaması akdedilen inşaat sözleşmesini geçersiz kılmayacaktır. Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte, iş sahibi, yüklenici veya yüklenicinin inşaatın yapımında görevlendireceği diğer yüklenicilerin nitelendirilmesi bakımından farklı bir düzenlemenin getirilmiş olduğu görülmektedir. Yönetmelik bakımından iş sahibi yerine yapı sahibi, yetki belgesine sahip yüklenici bakımından ise yapı müteahhidi, bu iki taraf arasında yapılan sözleşme içinse yapım sözleşmesi terimlerinin kullanılmış olduğu görülmektedir.

Yönetmeliğin 5. maddesinin 1. fıkrasında, yapı müteahhidi tarafından inşaata başlanılması için izin alınmasında ve inşaat bitiminde hukuki anlamda teslimin yapılabilmesi için yapı kullanma izni alınırken yetki belgesi numarasının kullanılması zorunluluğu getirilmiştir. Bu durumda yönetmeliğin 5. maddesinden anlaşılması gereken, Kamu tarafından belirli niteliklere sahip yapı müteahhitlerinin yapım sözleşmesi yapabilmelerinin ve bu sözleşmeden doğan borçlarını ifa etmelerinin arzulanmasıdır. Diğer bir deyişle yapı müteahhitidi tarafından inşaata başlanılması ve sonrasında teslimin yapılabilmesi için başvuru yapılacak İdare bakımından yapı müteahhidinin yetki belgesine sahip olması aranmaktadır. Böylece gerekli niteliklere sahip yapı müteahhitleri ile sözleşme imzalanarak inşaat sektöründe arzu edilen hukuki güvenliğin sağlanması hedeflenmektedir.

Yönetmeliğin 5. maddesinde, yapı müteahhidinin inşaata başlaması ve teslimini yapabilmesi için yetki belgesine sahip olması şart koşulmakla beraber, yapı müteahhidinin işin yürütülmesi amacıyla bir yükleniciyle sözleşme yapması durumunda sözleşme yapılan yüklenicinin bu şekilde bir yetki belgesine sahip olmasını şart koşmamıştır. Yönetmeliğin 5. maddesi 1. fıkrasında, yapı müteahhidinin yetki belgesine sahip olması zorunluluğu işin bütünü bakımından getirilmiştir. Eğer yapı müteahhidi bir yapı inşa edilmesi amacıyla bir yükleniciyle inşaat sözleşmesi yaparsa bu yüklenici bakımından yetki belgesi alması zorunluluğu getirilmemiştir. Buna göre, yüklenici, yapı müteahhidinin sahip olduğu müteahhitlik belgesine sahip olmasa bile işi üstlenmek amacıyla yapı müteahhidiyle inşaat sözleşmesi akdederek, bu sözleşmeden doğan teslim borcunu ifa edebilecektir.

[post_title] ile ilgili şimdi bizimle iletişime geçin!

Bize Yazın
CAPTCHA Resmi

Bu spam önlememize yardımcı olur, teşekkürler.

İçeriği Paylaş:

Bizimle İletişime Geçiniz

Hukuki sorunlarınızı çözmek ve hukuki süreçlerinizi en etkin şekilde yönetmek için bizimle iletişime geçebilir, profesyonel destek alabilirsiniz.